loading

Amit tudni kell a Hybridről

 

Hibrid – a környezetbarát megoldás

Mit is jelent a hibrid autó, a hibrid meghajtás kifejezés?

A hibrid autó olyan autó, amely a meghajtásához szükséges energiát több, egymástól eltérő elven működő erőforrásból nyeri.

 A hibrid rendszerben a gyakorlati megvalósítás során legtöbbször a belső égésű motor és a villanymotor kombinációja jelenik meg. A hibrid autó jellemzően kevesebb fosszilis eredetű üzemanyagot fogyaszt, mint a csak belső égésű motorral rendelkező, ezért környezetbarátnak tekintik.

 A hibrid autók a hajtáslánc vagy a felhasznált energiaforrás viszonylagos jelentősége szerint osztályozhatók.

 

 

 

A hibrid autók akkumulátora menet közben is feltölthető. Egyrészt a belső égésű motor, másrészt az energia-visszatöltő rendszer segítségével.

belső égésű motor generátort hajt, és az termeli az áramot, amely vagy közvetlenül a járművet hajtja, és/vagy az akkumulátor töltésére fordítódik. Az üzemanyag-fogyasztás csökkentését célozza a start-stop funkció is, amely üresjáratban automatikusan leállítja és a szükséges időben újraindítja a belső égésű motort. Az energia-visszatöltő rendszer a fékezés energiájának visszatáplálását teszi lehetővé. A hibrid autó belső égésű motorja kisebb, mint a hagyományos (csak belső égésű motorral rendelkező) autóké. A rövid idejű gyorsításoknál azonban mindkét hajtás üzemelhet, így nincs jelentős fogyasztásbeli különbség a hagyományos hajtású autókhoz képest.

hibrid rendszer egyik fő eleme az akkumulátor!

Az akkumulátor leggyakrabban lítiumion-akkumulátor, vannak még nikkel-fémhidrid, nátrium/nikkel-klorid, esetleg hagyományos ólomakkumulátorok is.

lítiumion-akkumulátor azért gyakoribb választás, mert az ólomakkumulátorhoz képest könnyebb, gyorsabban tölthető, kb. hatszor több feltöltési-kisütési ciklust bír ki, valamint nem tartalmaz nagy mennyiségű (pl. balesetkor veszélyessé váló) savat.

További információért keressen minket!
promo